Jednoduchý trik jak zlepšit citlivost na inzulín a podpořit spalování tuků

Pokud je Vaším cílem pálení tuků, je důležité mít vysokou citlivost na inzulín. V dnešním článku si řekneme jednoduchý trik, jak zlepšit citlivost na tento hormon a urychlit tím spalování tuků.

Co to vůbec je citlivost na inzulín?

Je to proces těla a jeho reakce na inzulín produkovaný po jídle. Pokud je člověk citlivý na inzulín, stačí mu jeho malé množství k tomu, aby snížil glukózu v krvi. Každá potravina, kterou sníte, stimuluje tvorbu inzulínu. Některé ovlivňují inzulín více a jiné méně. Například tuky mají na tvorbu inzulínu minimální efekt, kdežto téměř všechny formy sacharidů jeho hladinu okamžitě zvýší.

Lidé s vysokou citlivostí na inzulín jsou schopni zpracovávat sacharidy již při menším zvýšení inzulínu v těle. Naopak existují lidé s tzv. rezistencí na inzulín, kteří potřebují větší dávku inzulínu ke zpracování přijatých sacharidů.

Zvýšená hladina tohoto hormonu po dlouhou dobu má za následek přibíraní tuků, obezitu a rezistence na inzulín vedoucí až k cukrovce 2. typu. Pokud je Vaším cílem rychlé spalování tuků, měli byste se zaměřit na zlepšení Vaší citlivosti na inzulín.

Hladina inzulínu je spjata přímo se spalováním tuku, protože při vyšší hladině dojde k zastavení odbourávání tuků. Když je inzulín zvýšený, nemůžete hubnout. Zvýšený inzulín totiž blokuje produkci růstového hormonu podporujícího odbourávání tuků. Pokud jíte často potraviny bohaté na sacharidy a navíc s vysokým glykemickým indexem, pomalu se stáváte odolní vůči inzulínu a Vaše citlivost na něj klesá. Díky tomu Vám při každém jídle inzulín vyletí nahoru a nemůžete zhubnout.

Pro lepší odbourávání tuků by měla Vaše hladina inzulínu být dlouhodobě nízká nebo po přijetí sacharidů rychle klesat. A k tomuto potřebujete vysokou citlivost na inzulín.

Jak zlepšit citlivost na inzulín?

Citlivost na inzulín je závislá na faktorech, jako je stravování, cvičení a životní styl.

Dle vědeckých studií ale existuje jedna látka, které snižuje nárůst inzulínu po jídle s vysokým obsahem sacharidů a podporuje pálení tuků.

Tou látkou je kyselina octová, neboli jednoduše – ocet.

Několik studií prokazuje pozitivní efekt kyseliny octové v různých podobách.

Například jedna japonská studie z roku 2009 ukazuje pozitivní vliv na tělesný tuk, BMI a obvod pasu při podávání pouze 15 ml octu denně u obézních lidí. Stejný tým vědců provedl podobnou studii v roce 2010, kdy konzumace octu zvýšila energetický výdej. Ve všech studiích se podávalo pouze 15 ml octu, což odpovídá jedné polévkové lžíci.

Existuji také důkazy, že kyselina octová zvyšuje pocit sytosti, takže toho méně sníte.

Závěr

Dle všech studií je jasné, že efekt octu na snížení koncentrace glukózy v krvi je okolo 20 % - 35 %, což je velké číslo i v porovnání s léky na předpis či steroidy. Tento efekt platí pro obézní i zdravé lidi.

Pokud chcete ztratit tuk, cítit se méně hladoví nebo zlepšit hladinu glukózy ve vaší krvi, nejjednodušší trik je přidat do Vašich jídel různé druhy octů.

PS: Osobně doporučuji jablečný ocet. Ten má dostatečně velkou kyselost (5%) a jedna polévková lžíce ve sklenici vody nechutná vůbec špatně. 


za tým PRIMULUS
David Buchta
David Buchta
Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog